Chybí vám železo? Zařaďte do jídelníčku červené potraviny !

Chybí vám železo? Zařaďte do jídelníčku červené potraviny !
Jste v poslední době často unavení? Máte věčně ledové ruce a nohy, snadno se zadýcháte a dokáže vás vytočit i naprostá maličkost? Na vině může být stres, podobné příznaky však často provázejí také chudokrevnost způsobenou nedostatkem železa.
 

Co je to chudokrevnost? 

Chudokrevnost (anémie) je stav, při kterém dochází ke snížení hladiny krevního barviva a tím i počtu červených krvinek. Množství hemoglobinu se pohybuje u mužů přibližně v rozmezí 140-170 g/l, u žen 110-160 g/l, přičemž o chudokrevnosti mluvíme při poklesu těchto hodnot pod spodní hranici. K určení diagnózy stačí jednoduchý test, který je součástí běžného krevního obrazu. K varovným signálům patří například brnění v lýtkách, nevolnost, průjmy či naopak zácpa, nadýmání, plynatost, nápadná bledost (zejména v oblasti spojivek, dásní a nehtových lůžek), zimomřivost, sklony k depresivním náladám, celková slabost a stavy na omdlení, ale také vypadávání vlasů a suché lámavé nehty. Člověku se obtížněji dýchá, srdce občas tluče jako o závod a v ústech se tvoří bolestivé afty. U starších osob se může objevit i zmatenost. Problém je však v tom, že všechny tyto potíže mohou být zpočátku pouze mírné, takže je snadno přehlédnete. Neléčená anémie však může vést k velmi vážným následkům.

Patříte mezi ohrožené? 

Nejčastější příčinou anémie bývá chybějící železo. K takovému stavu dochází při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává jeho zásoby v organismu. To je i důvod, proč rizikovou skupinu představují hlavně ženy, které trpí silnou menstruací, pacienti se žaludečními vředy a hemoroidy, nebo ti, kteří dlouhodobě užívají acylpyrin či jiná nesteroidní antirevmatika (skupina léků s protizánětlivým účinkem, které zároveň snižují teplotu a tlumí bolest). Nedostatek železa se může projevit také v době těhotenství, kdy se zvyšuje objem krve v těle a potřeba tohoto minerálu prudce stoupá. S anémií se potýkají rovněž lidé, kteří trpí poruchou vstřebávání živin, a dále vegetariáni nebo vegani, jejichž jídelníček železo prakticky neobsahuje.

Jak doplnit železo? 

Doporučená příjem železa je cca 15 miligramů. Lépe vstřebatelné pro náš organismus je dvojmocné (hemové) železo, které se nachází v potravinách živočišného původu, zejména červeném mase. Například 100 g hovězího obsahuje 2,7 mg železa. Ještě lepším zdrojem jsou vnitřnosti (játra, ledviny, mozek, srdce) – v jedné 100 g porci hovězích jater najdeme přibližně 6,5 mg železa. Odborníci také tvrdí, že u lidí, kteří pravidelně konzumují maso, drůbež a ryby, je menší riziko vzniku nedostatku tohoto stopového prvku. Velké množství železa obsahují také luštěniny, obiloviny (zejména quinoa), brokolice, tofu, dýňová semínka, mák, hořká čokoláda, sušené ovoce, ořechy, různé druhy hub (hlavně sušené hřiby) a další potraviny rostlinného původu, ale ve formě, která je pro naše tělo obtížněji vstřebatelná.

Jídelníček při anémii

Trpíte-li chudokrevností, vhodné je zařadit do jídelníčku některé bylinky, například echinacea (třapatka nachová), ale také kopřiva, hořec, jetel nebo pampeliška, které obsahují vitamín C pro lepší využití železa z potravy. Při anémii konzumujte také čerstvou nastrouhanou mrkev nebo mrkvovou šťávu. Na podporu krvetvorby se doporučuje i salát z červeného zelí, červené řepy a křenu – všechny ingredience se nastrouhají a dochutí se čerstvou natí z petržele. Pokud Váš jídelníček neobsahuje uvedené potraviny, jsou vhodné doplňky stravy, které obsahují dobře vstřebatelný organický zdroj železa. Tipem od Walmarku je Železo 20 mg COMPLEX, které navíc obsahuje také vitamin B12 a kyselinu listovou přispívající ke snížení únavy a vyčerpání a k normální tvorbě červených krvinek. 

Zpět na seznam všech článků

To nejlepší z našeho magazínu

Další články